Duurzame teelt

Duurzame teelt
Omdat we alleen eigen geteelde aardappelen gebruiken voor onze chips, hebben we de teelt volledig in eigen hand. Daarom kunnen we er alles aan doen om te komen tot een duurzame teelt en een duurzame productie.
Studieclub
Duurzaamheid kan steeds beter, daarom zijn we aangesloten bij een studieclub van boeren. Door middel van 12 bijeenkomsten per jaar met collega boeren leren we van elkaar hoe we de nieuwste ontwikkelingen kunnen benutten om nog duurzamer te werken. Elk jaar wordt er een duurzaamheidsplan gemaakt. Bij het telen van onze gewassen houden we rekening met milieu en omgeving. Langs onze percelen liggen akkerranden, die zijn niet alleen mooi om naar te kijken, ze hebben ook nog een functie. Insectenbestrijding op ons landbouwgrond In de randen kunnen nuttige insecten zich voeden en verschuilen. Deze nuttige insecten voorkomen dat luizen een plaag vormen. Hierdoor is het vrijwel niet nodig om insecten te bestrijden.
Onkruidbestrijding bij Boerderij chips
Onkruiden kunnen een groot probleem zijn in aardappelen. We maken gebruik van het dichte blader dak van de aardappelen die het licht wegnemen van de onkruiden. Hiervoor is het belangrijk dat de aardappel een ruime voorsprong heeft op het onkruid. Dit bereiken we door vlak voordat de aardappel opkomt een grondbewerking (frezen) uit te voeren, die het reeds gekiemde onkruid weghaalt.
Ziektebestrijding van onze aardappelen
Schimmels blijven een probleem. De aardappel is zeer gevoelig voor Phytophthora, een schimmelziekte. Bij de raskeuze kun je rekening houden met de weerstand van de aardappel tegen deze ziekte. Helaas is er nog geen ras dat volledig resistent is. Onze computer geeft aan wanneer de kans op phytophthora groot is, zodat we een beschermende bespuiting uit kunnen voeren.
Bewaring van de Boerderij chips aardappelen
De aardappelen worden vanaf juli gerooid, tot en met oktober worden de aardappelen wekelijks gerooid en tot chips verwerkt. Vanaf oktober gaan de aardappelen de bewaring in. Hier worden ze op een constante temperatuur gehouden Met behulp van zonne-energie. Zo kunnen we ze bewaren tot de volgende oogst.
Energie, water en zonnebloemolie
Onze energie wordt gedeeltelijk van zonnepanelen betrokken. Het water wat we gebruiken voor koeling wordt hergebruikt als waswater om de machines te reinigen. Al ons afval wordt hergebruikt. Omdat we de aardappelen niet schillen en de schijfjes niet gespoeld worden bevat ons waswater alleen grond. Dit water is hierdoor schoon genoeg om zonder zuivering weer terug in het oppervlaktewater te brengen. De aardappelen die niet geschikt zijn om chips van te bakken gaan naar de koeien van een boer in de buurt en de chips die niet goed genoeg is om te verpakken gaan naar een vergister, waar energie opgewekt wordt. De zonnebloemolie die gebruikt is om chips in te bakken gaat naar een centrale die deze tot biodiesel verwerkt. Zo worden alle afvalstromen op een goede manier benut.
Duurzame productie
Bij de verwerking van aardappelen tot chips proberen we zo duurzaam mogelijk te werk te gaan. Onze energie wordt gedeeltelijk van zonnepanelen betrokken. Het water wat we gebruiken voor koeling wordt hergebruikt als waswater om de machines te reinigen. Al ons afval wordt hergebruikt. Omdat we de aardappelen niet schillen en de schijfjes niet gespoeld worden bevat ons waswater alleen grond. Dit water is hierdoor schoon genoeg om zonder zuivering weer terug in het oppervlaktewater te brengen. De aardappelen die niet geschikt zijn om chips van te bakken gaan naar de koeien van een boer in de buurt en de chips die niet goed genoeg is om te verpakken gaan naar een vergister, waar energie opgewekt wordt.
Duurzaam logo