Borrelen met dips en Boerderij Chips

Zet een groep foodbloggers in de fabriek waar Boerderij Chips gemaakt worden en ze willen allemaal spontaan onder de lopende band gaan liggen met hun mond open. Al die heerlijke chips die vers uit de grote frituurpan komen om te worden gekruid en verpakt, het maakte de gezellige groep enorm enthousiast tijdens een bezoekje aan Boerderij Chips. We hadden ze uitgenodigd voor een kennismaking en een gezellige borrel en namen ze eerst mee in de ‘cabrio’ van het boerenland voor een bezoekje aan de bron van onze chips: de aardappelvelden.

Aardappelen in de loods

Op een zonnige dag in juli ontvangt boer Henk 14 enthousiaste vrouwen die allemaal schrijven over eten op hun blog. Als eerste krijgen ze een rondleiding op de oude boerderij waar 2 loodsen zijn om de aardappelen op te slaan. Er ligt nu nog een kleine berg aardappelen van de oogst in oktober vorig jaar. Door luchtcirculatie vanaf de grond blijven de aardappelen koel en lang goed. Boer Henk vertelt dat hij zelf chips van deze aardappelen het lekkerst vindt omdat de schil, naarmate ze langer liggen, dikker wordt en dat geeft extra bite. Nieuwe aardappelen hebben een dun velletje dat er bij het wassen bijna helemaal vanaf gaat. Daarom staat er op de zak ook dat de smaak van Boerderij Chips per seizoen kan verschillen. Er worden volop foto’s en filmpjes gemaakt om maar niets te missen van zo’n oer-Hollands product.

Naar de aardappelvelden

Dan is het tijd voor het ritje in de ‘cabrio’: een aanhanger achter de tractor tot grote hilariteit van de groep. Het is maar een klein stukje naar het aardappelveld en onderweg zien ze alvast de boerderij waar de chips gebakken worden. Het is nog geen oogsttijd maar toch komen er al redelijk grote aardappelen uit de grond. Het grappige is dat er, ondanks de bloemetjes aan de aardappelplanten, geen bijen nodig zijn voor de bestuiving en voortplanting. Een aardappel is onzijdig en plant zichzelf voort zodra je hem in de grond stopt. De bloemetjes van de aardappelplant bevat wel zaadjes maar als je die plant, krijg je een compleet ander aardappelras terwijl de aardappel zelf hetzelfde ras oplevert. Het is een interessant verhaal en bovendien is het een mooi gezicht zo’n aardappelveld.

Tijd voor dips

Onderweg terug naar de Boerderij Chips fabriek wordt er nog gestopt bij een veld waar een ander ras wordt getest en waarvan de bloemetjes niet wit maar paars zijn. En dan is het tijd voor de start van een leuk onderdeel: het maken van dips voor bij de Boerderij Chips. De 2 winnaars kunnen een mooie borrelplank winnen en er wordt druk op los gesneden, gemengd en geproefd. Het is leuk om te zien dat er totaal verschillende dips worden gemaakt. Ondertussen wordt er natuurlijk lekker geproefd van de chips die op tafel staan. Als de dips klaar zijn, worden ze eerst mooi gefotografeerd en daarna volgt de stemronde. Iedereen proeft alle dips en geeft zijn score aan.

Rondleiding en borrel

Terwijl de dames een rondleiding krijgen in de chips fabriek om te zien hoe het proces van aardappel tot chips verloopt, worden de punten opgeteld en alles voor de borrel klaargezet. Even later komt iedereen vol verwondering naar buiten want het is toch wel een ingenieus systeem, vooral de laser die verkeerde chips selecteert is heel bijzonder! En natuurlijk die lopende band vol bergen chips! Het is heel verleidelijk om daar je handen onder te houden. Al napratend onder het genot van een drankje en Boerderij Chips met de dips, worden de winnaars bekend gemaakt. Helena van Eating Habits en Nandita van the Spiced Chickpea maakten de beste dips met respectievelijk een bacon bieslook dip en een spicy summer dip. Zij krijgen een mooie borrelplank en hun recept komt in een speciaal receptenboekje dat binnenkort aan te vragen zal zijn via de site. Het was een mooie en geslaagde dag!