Nieuwe oogst aardappelen – Boerderij Chips

Heb je de velden deze zomer ook zo mooi in bloei zien staan? Toen wij allemaal aan het genieten waren van het warme en droge weer, deden onze aardappelen ontzettend hun best om te groeien, zodat we daar de lekkerste chips van kunnen maken.
Dat was niet altijd even makkelijk vanwege de warmte en de droogte. Wij hebben ze flink geholpen zodat ze ,ondanks de droogte,  genoeg water hadden om te groeien. De aandacht gedurende het hele proces, maakt dat onze chips met schil, zo lekker smaakt.

Henk laat hier zien wat daarvan het resultaat is geworden. Wil je meer weten over het proces van zaaien tot oogsten, lees dan eens het productieproces.

De oogst van de aardappels kan nooit van te voren gepland worden, dat maakt het telen van grondstoffen zo spannend. Of de grondstof, in dit geval de aardappelen, goed is, wordt bepaald door de boeren en dan moet er actie ondernomen worden. Grote machines rijden over het land en rooien de aardappels van de velden. Dit gebeurt natuurlijk niet in een keer, maar gebeurt meerdere weken achter elkaar. De hele kleine aardappeltjes, krieltjes, blijven dan liggen en worden vaak ”handmatig gerooid” door de bewoners uit de omgeving.

Hier laat Henk zien hoe ”leeg” de schuur nu nog is, want inmiddels is de hele schuur gevuld en de tweede bewaarloods ook.

We oogsten voldoende aardappelen voor het hele jaar, waar wij iedere week weer nieuwe chips van gebakken. Totdat volgend jaar de schuur weer langzaam leegraakt en het proces opnieuw begint.

Omdat we alleen eigen geteelde aardappelen gebruiken voor onze chips, hebben we de teelt volledig in eigen hand. Daardoor kunnen we er alles aan doen om te komen tot een duurzame teelt en een duurzame productie. Wil je hier meer over weten? Lees dan eens het stuk over duurzame teelt.

Wil je meer zien van de oogst en het hele proces? Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid is op de boerderij geweest en heeft een film gemaakt voor hun serie ”Boeren” klik hier om de film te bekijken.